Anne-James Chaton

Anne-James Chaton

ANNE-JAMES CHATON (n. 1970, Besançon, Franța) creează lucrări multipolare, bazate pe studiul amănunțit al materialelor, ce conțin texte care alcătuiesc viața de zi cu zi a societății contemporane. Această literatură ,,săracă”, cunoscută drept ,,efemeră”, care include o multitudine de documente printate de nenumărate dispozitive – chitanțe bancare, bonuri fiscale, flyere promoționale, carduri de loialitate pentru clienți, cărți de vizită, bilete de autobuz, tren și metrou etc. – este sursa explorărilor lui Anne-James în lumea sunetului, a poeziei și a artelor vizuale, care iau forma unor proiecte solo (Evenements 09, Portraits, Some Songs, …) sau sunt realizate în colaborare cu artiști din diverse domenii.

Dimensiunea poliglotă a lucrărilor sale l-a îndemnat să colaboreze cu artiști străini precum chitaristul englez Andy Moor (The Ex) – The Journalist (2008), Transfer (2013) – și muzicianul german Carsten Nicolaï – aka Alva Noto – interesat de muzică electronică – Unitxt (2008) și Univrs (2011). A creat trioul Décade (2012), alături de Andy Moor și Alva Noto și HERETICS (2015), trio în care i s-au alăturat Andy Moor și Thurston Moor, chitaristul Sonic Youth.

Această centrare continuă pe ,,literatura de slabă intensitate” l-a însoțit pe Anne-James în numeroasele sale călătorii în străinătate, unde a susținut spectacole pe ,,scenele” literare, rock și cele de muzică electronică, răspândite peste tot în lume.

Franța